اصل تکامل در سلامتی و تناسب اندام
توضیحات کامل
ویدئوی توضیحات را می توانید در پایان این مطلب مشاهده فرمائید.
با یاری خداوند متعال طی سال 1403 بیش از 340 ویدئو و مقاله با محتوای سلامتی در سایت ismaeilsaberi.com آماده شده و با عزیزان به اشتراک گذاشته شده است. این ویدئوها مرجع بسیار عالی و کاملی از آگاهی های سلامتی برای شناخت کارکردهای بدن و رساندن بدن به سلامتی متابولیکی است. با جستجوی هر کلمه در ارتباط با مسائل متابولیکی و راهکارهای مناسب و طبیعی برای رساندن بدن به سلامتی متابولیکی و شناخت کارکردهای ارگانهای مهم بدن می توانید مطالب مفید و کاربردی زیادی را در بخش دانلودهای سایت ismaeilsaberi.com پیدا کرده و بهره مند شوید.
برای رسیدن به هر هدف بزرگی مثل سلامتی پایدار و تناسب اندام بایستی اهداف و انگیزه های درستی داشته باشیم و بعد از هدفگذاری صحیح در مسیر درستی گام برداریم، چرا که اگر مسیر حرکتمان درست نباشد حتی با وجود هدفگذاری درست به نقطه ی مطلوب که سلامتی و تناسب اندام است نخواهیم رسید. ما در کتاب سلامتی که در حال تدوین است و دوره ی گام های اساسی برای سلامتی با درک اهمیت این موضوع هدفگذاری صحیحی در شروع مسیر انجام می دهیم تا به ما در رسیدن به نقطه ی مطلوب سلامتی و تناسب اندام کمک نماید.
همه ما بر این باور بودیم و شاید هم هستیم که برای کم کردن وزن باید کم بخوریم. در حالی که حقیقت و کارکرد بدن برای کاهش وزن و ذخیره چربی متفاوت از این باور اشتباه است. شاید در ابتدای راه کم خوردن برای مدت کوتاهی بتوانیم کمی وزن کم کنیم ولی اگر رژیمی که در آن قرار داریم رژیمی ناسالم باشد، بعد از مدتی بدن هوشمند ما شروع به پایین آوردن متابولیسم پایه بدن خواهد کرد تا بتواند بدنمان را با شرایط جدیدی که در آن از لحاظ ورود انرژی قرار دارد وفق دهد و در نتیجه بعد از مدت کوتاهی نه تنها بدن وزن کم نخواهد کرد بلکه با وجود کم خوردن شروع به افزایش وزن نیز خواهد کرد و حتی ممکن است از نقطه شروع بالاتر نیز برود. فلذا شناخت مکانیسم های کاهش وزن و ذخیره سازی چربی بدن که به تعادل هورمونی و بخصوص هورمون انسولین بستگی دارد بسیار ضروری است و بدن برای کاهش وزن بایستی به منابع و چربی های رزرو خود دسترسی پیدا کند تا از پایین آمدن متابولیسم جلوگیری به عمل بیاید.
از قدیم الایام شنیده ایم، زمانی که کسی وزن اضافه می کند و چاق تر می شود، میزان تحرک و ورزش اش را کم کرده است و توصیه همه به این فرد این است که ورزش بکن. البته با نگاهی درست تر به مکانیسم های بدن برای چربی سوزی و ذخیره سازی چربی که با نقش اساسی و کلیدی هورمون انسولین صورت می گیرد، پی خواهیم برد که ورزش آنچنان که فکر می کنیم موثر در چربی سوزی و کاهش وزن نیست که فکر می کنیم.
اگر بدون در نظر گرفتن شرایط بدنی و بدون اینکه بدنمان را چربی سوز کنیم، و با ثابت نگه داشتن میزان کالری ورودی شروع به افزایش فعالیت های ورزشی نماییم، اتفاقی که خواهد افتاد این است که بدن ما سیستم هموستاز خود را برای وفق دادن خود با شرایط جدید که کالری های ورودی ثابت و فعالیت ورزشی افزایش یافته، به کار خواهد انداخت و در نتیجه میزان متابولیسم پایه بدن کاهش خواهد یافت. یعنی اگر فردی بدون در نظر گرفتن این سیستم و مکانیسم بدن با ورزش شروع به کم کردن وزن نماید، که با سختی زیادی برایش همراه خواهد بود، در صورت کم کردن فعالیت ورزشی به سرعت وزن از دست داده را باز خواهد یافت.
باور مهم و نادرستی که همه ما داریم این است که چربی های اشباع(که بیشتر چربی های با منشاء حیوانی هستند) عامل اصلی بیماری های قلبی عروقی، چاقی و اضافه وزن هستند. این باور و توصیه به کم کردن مصرف چربی های اشباع و استفاده از روغن های دانه گیاهی به عنوان منبع اصلی چربی های رژیم غذایی یکی از اصلی ترین عامل در پیدایش مسائل متابولیکی برای بشر امروزی است و به این دلیل که این روغن های با منشاء دانه گیاهی و کارخانه ای التهاب زا هستند، می توانند تعادل متابولیکی بدن را بر هم زنند و از عوامل اصلی مقاومت به انسولین و مسائل مرتبط با آن هستند.
برخلاف روغن های دانه گیاهی، روغن های اشباع با منشاء سالم به دلیل داشتن نسبت سالم امگا6 به امگا3 و همچنین به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع ضروری برای بدن ما می توانند التهاب در بدن را کم کنند و باعث حرکت بدن ما به سمت سلامتی و تناسب اندام باشند.
حذف روغن های دانه گیاهی کارخانه ای و جایگزینی آنها با روغن های اشباع با منشاء سالم از گام های اساسی است که می توانیم برای ارتقای سلامتی و به خصوص سلامتی متابولیکی خود انجام دهیم.
با بررسی سبک زندگی گذشتگان و شیوه تغذیه آنها می توانیم به نکات اساسی پی ببریم در مورد علت چاقی و مسائل متابولیکی که امروزه بشر با آنها مواجه است. بشر امروزی با بیماری ها و مسائلی روبرو است که قبلا، یعنی این مسائل طی 50 یا 60 سال گذشته با آنها روبرو شده است.
نرخ بیماری های متابولیکی مثل چاقی، دیابت نوع2، فشار خون و بیماری های قلبی عروقی، سرطان، بیماری های حوزه مغز، مسائل ناباروری و ... که بشر امروزی برای آنها دارو مصرف می کند، از حدود 50 سال گذشته شروع به افزایش کرده و سال به سال در حال افزایش است. اگر به این سال ها دقت زیادی بیاندازیم، متوجه خواهیم شد که در این سالها تولید موادی مثل شکر و روغن های دانه گیاهی شروع به افزایش کرده و از آن سالها مصرف این مواد در رژیم غذایی افراد در جوامع مختلف نیز رو به افزایش گذاشته است.
در واقع ورود شکر و روغن های دانه گیاهی کارخانه ای منشاء پیدایش بیماری های متابولیکی و اپیدمی چاقی است که امروزه بشر با آن روبروست و قبلا چنین مسائلی را نداشت. حتی کودکان و نوجوانان نیز به دلیل مصرف بالای موادی که در خود شکر دارند، امروزه با چاقی، دیابت نوع2 و مسائل متابولیکی روبرو هستند.
شاید یکی از اساسی ترین سوالاتی که در مسیر رسیدن به تناسب اندام و تعادل متابولیکی برای هر یک از ما پیش بیاید این سوال باشد:
آیا تنها با اصلاح رژیم غذایی می توان به نقطه مطلوب تناسب اندام و سلامتی متابولیکی دست یافت یا نه؟
درست است که اصلی ترین نقش را در بر هم خوردن تعادل گلوکز در بدن رژیم غذایی و عادت های تغذیه ای بازی می کنند که در ادامه منجر به برهم خوردن تعادل هورمون انسولین و برهم خوردن سلامتی متابولیکی و مقاومت به انسولین می شود و اصلاح رژیم غذایی جدی ترین و مهم ترین اقدامی است که می توان در مسیر تناسب اندام و رسین به سلامتی متابولیکی انجام داد، ولی اقدامات مکمل دیگری وجود دارند که با انجام آنها سرعت نیل به هدف در این مسیر و کیفیت آن بسیار افزایش می یابد و شاید اگر این نکات اساسی را در نظر نگیریم نتوانیم به سلامتی متابولیکی و تناسب اندام مد نظر دست یابیم.
اقدام مهم و مکمل دیگر در مسیر سلامتی متابولیکی و تناسب اندام توجه به نقش استرس در برهم خوردن تعادل متابولیکی و هورمونی بدن است. بدن ما سیستم استرس بسیار هوشمندی دارد که اگر مکانیسم هایش را به درستی نشناسیم، با رفتار نادرستی که نادانسته انجام خواهیم داد، بدنمان را به سمت فعالسازی سطح پایین استرس در طولانی مدت یا Low Grade Chronic Stress خواهیم برد. این نوع از استرس سطح پایین و مزمن اغلب توسط خود فرد به دلیل عدم آشنایی با مکانیسم های آن شناخته نمی شود و سبب برهم خوردن تعادل گلوکز و در ادامه تعادل هورمون انسولین در بدن خواهد شد که تعادل متابولیکی و هورمونی بدن را برهم خواهد زد و بدن را به سمت مقاومت به انسولین سوق خواهد داد.
با عدم آگاهی از این مکانیسم فوق العاده حساس استرس بدن رسیدن به اهداف سلامتی متابولیکی و تناسسب اندام سخت و گاهی غیر ممکن خواهد بود.
ممکن است همه ما تبلیغات زیادی در مورد روش های سریع و غیر طبیعی برای لاغری را شنیده باشیم. این روش ها می تواند با کمک یک قرص باشد یا به کمک روش های دیگری مثل ورزش شدید باشد. همه ی روش هایی که ریشه اصلی ایجاد چاقی و مسائل متابولیکی است را در نظر نمی گیرند و بر اساس پیش فرض هایی نادرست مسئله چاقی را هدف قرار می دهند به شکست می انجامند.
زمانی که کسی با ورزش شدید و کم کردن کالری ها شروع به کاهش وزن می کند، چون هنوز هورمون هایش در عدم تعادل هستند، نخواهد توانست گرسنگی خود را مدیریت کند و بعد از مدتی که نتواند وزن خود را پایین بیاورد، وزن اضافه خواهد کرد و اگر به شیوه قبل برگردد به سرعت وزن اضافه خواهد رکد و حتی به وزنی بیشتر از وزن قبلی بر می گردد.
روش هایی که بر مبنای قرص استوارند، گاه از جذب چربی ها جلوگیری می کنند و چون باز ریشه اصلی مسئله را که هورمون ها هستند در نظر نگرفته اند، درست است که شاید کاهش وزنی را تجربه کنند ولی چون چربی های ضروری برای بدن را جذب نکرده اند، مشکلاتی را در کنترل مزاج خواهند داشت و این روش نیز در نهایت به شکست منجر خواهد شد.
در کل هر روشی که تعادل هورمون ها را مد نظر قرار ندهد، روشی غیر طبیعی است و محکوم به شکست است.
برای ایجاد تغییرات بزرگ و موفقیت های پایدار بایستی بهای لازم را بپردازیم. بدون پرداخت مالی و زمانی و ... نمی توان به اهداف و خواسته ای پایدار دست یافت. لازمه ی هر حرکت بزرگی برای حرکت در مسیر رسیدن به هدف این است که مسیر را برای خود ساده کنیم و شروع کنیم به حرکت. باید انگیزه و اشتیاق لازم را در خودمان ایجاد کنیم و در مسیر صحیح حرکت کنیم. اگر انگیزه لازم را داریم و حرکت می کنیم ولی مسیرمان مسیر درستی نباشد به مقصود نخواهیم رسید و در ادامه باعث سرخوردگی خواهد شد. این مسئله در سلامتی نیز اهمیت زیادی دارد، یعنی برای رسیدن به هر هدف سلامتی بایستی انگیزه لازم برای حرکت را داشته باشیم و در مسیر درست حرکت کنیم تا به مقصد که همان سلامتی و تناسب اندام برسیم.
زمانی که به سمت هدفی حرکت می کنیم ممکن است در اثر عواملی انگیزه های ما برای ادامه مسیر کم شود و در کل دلسرد شویم. در بحث سلامتی این اتفاقی است که شاید برای خیلی ها بیافتد. اینجاست که می توانیم با کمک اهرم رنج و لذت و بهره گیری از قدرت ذهن، انگیزه هایمان را افزایش دهیم و با ثبات بیشتری در مسیر قدم برداریم.
اهرم رنج و لذت از این نکته اساسی پیروی می کند که ذهن ما از چیزهایی که برایش رنج آور است فرار می کند و به سمت کارها و چیزهایی که برایش لذت آور است سوق می یابد. ما می توانیم با کمک این اصل هدفهایمان را برای ذهنمان طوری تعریف کنیم که از رنج انجام ندادنشان فرار کند و به سمت لذت انجام دادنشان حرکت کند. این تکنیک با جزئیات بیشتر در این ویدئو توضیح داده شده است.
برای اینکه بتوانیم اهدافمان را درست انتخاب کنیم، بایستی دو نکته بسیار مهم را در انتخاب اهدافمان لحاظ کنیم. ابتدا به نیازهای خود توجه کنیم و دوم اینکه خواسته هایمان را در انتخاب اهداف لحاظ کنیم. هر هدفی که از تلاقی نیازها و خواسته ها ایجاد شود، هدفی عالی و دست یافتنی تر است. انگیزه های فرد را افزایش می دهد و حرکت درست در مسیر را تضمین می کند.
به خصوص در انتخاب اهداف سلامتی دقت به این نکات بسیار ضروری است. اگر هدفی که برای شروع مسیر سلامتی انتخاب می کنیم، برگرفته از نیازهایمان باشد، مثلا به دلیل انسولین ناشتای بالا و نیاز به تعادل هورمون انسولین و ترکیب آن با اینکه دوست داریم اندام مناسبی داشته باشیم و اوقات بیشتری را با دوستان و عزیزانمان سپری کنیم، می تواند هدف بسیار بهتر و دست یافتنی تری برای سلامتی باشد.
شاید خیلی ها که از نداشتن تناسب اندام رنج می برند و چاقی دارند، بارها و بارها تلاش هایی را برای کاهش وزن انجام داده اند و سعی کرده اند تا میزان کالری های ورودی را کم کرده و از طرف دیگر با ورزش میزان کالری های خروجی شان را افزایش دهند. این روش ممکن است در ابتدا نتایج جزئی را به بار آورده باشد ولی رفته رفته با فشار گرسنگی، سختی ورزش و ... فرد در مسیر دلسرد شده و از ادامه باز مانده است. بعد از این اتفاق شاید خیلی ها که خود که خود من هم زمانی جزوشان بودم، خود را سرزنش کرده و با نگاه اطرافیان و احساس گناه درونی به این نتیجه برسند که ضعف ارده دارند.
در حالی که من زمانی که شروع به استفاده از مدل هورمونی کاهش وزن و چربی سوزی کردم و فهمیدم که تمایم رفتارهای ما، از گرسنگی گرفته، از سیری گرفته تا رفتارهای احساسی ما همگی از هورمون ها ناشی می شوند و با شناخت کارکردهای متابولیکی هورمون ها و سعی در به تعادل درآوردن آنها، تلاش هایم برای تناسب اندام نتایج بسیار بهتری را به بار آورد و سختی آنچنانی را برایم نداشت. منی که نمی توانستم وعده ای را کنار بگذارم با کمک این دیدگاه توانستم روزه های بلند مدت، 24، 48 و 72 ساعته بگیرم و این به من نشان داد که آنقدرها هم اراده تاثیر چندانی در کاهش وزن ندارد و اگر ما در مسیر درست و با روش های درست که شناخت نقش هورمون ها و تلاش برای به تعادل در آوردن آنهاست به سراغ کاهش وزن برویم، نتایج بسیار بهتری خواهیم گرفت.
برای من برخی از عادت های غذایی وجود داشت که سالها برای تغییر آنها اقدام می کردم ولی نتیجه ای آنچنانی از آن نمی گرفتم. یکی از بدترین عادات غذایی که شاید خیلی ها با آن دست و پنجه نرم می کنند، پرخوری است. با اینکه می دانی ریشه عدم تعادل وزن و اندامت از این عادت ناسالم پرخوری نشات می گیرد، تلاش زیادی انجام می دهی ولی با این وجود نتیجه چندانی در تغییر این عادت نمی توانی ایجاد کنی و باز پرخوری می کنی. در نهایت رنج زیاد چاقی و مسائل سلامتی مرا برآن داشت تا تحقیقات زیادی انجام دهم و آگاهی هایی را که کسب می کردم در زندگی خودم به کار ببرم. حقایق بسیار بزرگی را بدست آوردم و مهمترین آن این بود که تمامی عملکردههای بدن ما و بخصوص عادت های غذایی ما با هورمون ها تنظیم می شوند. گرسنگی و سیری که دو عامل مهم در ایجاد عادتی به نام پرخوری نیز هستند توسط هورمون های ما بوجود می آیند. و دلیل اصلی پرخوری عدم تعادل این هورمون هاست. اگر غذایی به درستی پاسخ سیری در بدن ما ایجاد نکند، حتما به پرخوری خواهد انجامید. اصل اساسی در از بین بردن پرخوری به تعادل رساندن هورمون های مهمی مانند گرلین، لپتین و انسولین می باشد.
کالری ورودی کالری خروجی یا کم بخور بیشتر حرکت کن دیدگاهی است که پایه بسیاری از رژیم ها و توصیه ها برای کاهش وزن و تناسب اندام است. همه این دیدگاهها بدن را یک سیستم ایزوله در نظر می گیرند و بر این اعتقادند که کالری های ورودی و کالری های خروجی مستقل از یکدیگر هستند، حال آنکه سیستم فوق العاده بدنی ما بسیار هوشمند است و دارای عملکردهایی بسیار خارق العاده است که در این دیدگاه نادیده گرفته شده است و لذا افرادی که آن را ملاک حرکت به سمت تناسب اندام قرار می دهند به شکست می انجامند.
بدن ما متابولیک پایه ای دارد که به کالری های ورودی و کالری های خروجی مرتبط است و این ارتباط خود کالری های ورودی و کالری های خروجی را به هم ارتباط می دهد. هر زمان کالری های ورودی و کالری های خروجی ما کم و زیاد شوند، نرخ متابولیک پایه بدن که عملکردهای مهمی مانند: سوخت و ساز بدن، ضربان قلب، عملکرد کلیه ها، عملکردهای تولید گرما و ... را در بدن کنترل و تنظیم می کند، کم و زیاد خواهد شد. فردی که این عملکرد حیاتی متابولیک پایه بدن را نادیده بگیرد و کالری های ورودی و خروجی خود را سعی در کم و زیاد کردن کند، با مشکلاتی مثل گرسنگی های شدید، کاهش حرارت بدن، حالات بدنی و عصبی نامطلوب و ... روبرو خواهد شد و در نهایت با سرخوردگی مسیری را که شروع کرده کنار خواهد گذاشت. متابولیک بدن پایین آمده و زمانی که فرد به سبک قبلی اش بر می گردد، افزایش وزن سریعی را تجربه خواهد کرد.
نکته بعدی در انحراف دیدگاه کالری ورودی کالری خروجی این است که این نگرش نقش اساسی هورمون های بدن را نادیده می گیرد. چربی سوزی و ذخیره چربی در بدن توسط هورمون ها صورت می گیرد و کلا بحث تناسب اندام جریانی هورمونی است. اگر هورمون های بدن، به خصوص هورمون های متابولیکی در تعادل باشند، بدن متناسب و سالم خواهد بود، ولی اگر هورمون ها از تعادل خارج شوند، بدن از سلامتی و تناسب خارج خواهد شد و در نتیجه فرد بدون در نظر گرفتن نقش هورمون ها و تعادل آنها در تناسب اندام به موفقیت و تناسب اندام نخواهند رسید.
رعایت و درک اصل تکامل در سلامتی و تناسب اندام:
بدن ما نتیجه میلیونها سال تکامل است، و برای رسیدن به سلامتی و تناسب اندام پایدار، باید به این اصل طبیعی احترام بگذاریم، نه اینکه با طبیعت خود بجنگیم. اجداد ما دائماً در حرکت بودند - پیادهروی، دویدن، حمل بار - و امروز هم بهترین راه برای حفظ سلامتی، فعالیتهای عملکردی و طبیعی است، نه ساعتها بیحرکتی پشت میز یا ورزشهای یکنواخت و مصنوعی.
تغذیه ما نیز باید همسو با تکامل باشد. هماهنگی با ریتمهای طبیعی بدن نیز ضروری است. نکته اصلی این است که سلامتی واقعی، مانند فرآیند تکامل، تدریجی و پایدار است. به دنبال تغییرات سریع و معجزهآسا نباشید، زیرا تنها با رعایت اصول طبیعی و پایبندی به سبک زندگی هماهنگ با تکامل میتوان به تناسب اندام و سلامت پایدار دست یافت. همانطور که پیشتر اشاره شد، سلامتی متابولیک نه با محدودیتهای شدید، بلکه با حرکت هوشمندانه، تغذیه طبیعی و مدیریت استرس بهدست میآید - راهی که نهتنها بدن، بلکه ذهن ما نیز آن را تأیید میکند. مثلا برای رسیدن به هدف روزه بلند مدت ابتدا از حذف میان وعده ها شروع کرد، با روزه داری تناوبی ادامه داد و در نهایت به روزه داری یک وعده در روز و سپس بلند مدت رسید.
برای دیدن ویدئوهای بیشتر در مورد کارکردهای بدن از بخش دانلودهای سایت استفاده نمایید.
همچنین آگاهی ها و تمرینات دوره فوق العاده گام های اساسی برای سلامتی 1 منبع عالی ای است برای به تعادل دراوردن بدن و رسیدن به سلامتی پایدار و همه جانبه در زندگی.